La cât de multe accidente au loc în România, orice s-ar spune nu putem da vina doar pe calitatea proastă acarosabilului. În majoritatea cazurilor, factorul uman (şoferul sau pietonul) este vinovat şi se poate demonstra cu uşurinţă că incidentul era de evitat. Dar care este cauza principală? Ce ne determină să greşim? Lipsa concentrării la volan. Oboseala, teribilismul, alcoolul, factorii exteriori, neatenţia pietonilor ar fi următoarele. Dar toate au legătură sau afectează în primul rând concentrarea. Până în anul 2010, în Europa, se doreşte reducerea accidentelor fatale cu 50%.
În acest sens, Uniunea Europeană a dezvoltat un proiect tehnologic ce presupune integrarea în autovehicul a unui sistem complex de ghidare şi control. Concret, proiectul denumit AIDE (AdaptiveIntegrated Driver – vehicle InterfacE) reprezintă un număr de echipamente care execută diferite sarcini, toate reunite sub un singur acoperiş – bordul maşinii. Sarcinile sistemului sunt: asistareprin GPS, telefon mobil şi PDA, avertizare, controlul şi monitorizarea parametrilor de funcţionare. Toate acestea pentru creşterea siguranţei şi îmbunătăţirea condiţiilor de condus.
Momentan, cele mai multe dintre vehicule te avertizează când uiţi să-ţi pui centura sau când nu închizi bine uşa. Sistemul AIDE, pe lângă elementele menţionate mai sus, te va asista în depăşiri şi îţi va furniza o mulţime de informaţii folositoare cu privire la trafic.
Proiectul a luat naştere drept urmare a revoluţiei tehnologice. Au apărut o mulţime de dispozitivecare se montează în maşină (să reamintim aici şi telefoanele mobile, chiar dacă nu se montează neapărat în autovehicul – oare câţi folosesc headset-ul şi câţi vorbesc conducând cu o mână ca “băieţii”), fiecare contribuind mai mult sau mai puţin la distragerea atenţiei şoferului.
Sistemul inteligent AIDE le cuprinde pe toate şi este capabil să stabilească priorităţi. Spre exemplu, în apropierea unui viraj periculos, poate bloca toate apelurile şi mesajele către telefon sauaccesul la orice informaţii care nu sunt considerate importante. Iar asta nu este nimic. Un subsistemanalizează în permanenţă gradul de concentrare al şoferilor (spre exemplu, dacă vorbeşte la telefon se consideră că este distras) şi, în funcţie de acesta, trimite semnalele de avertizare cu ointensitate mai mare – mai ales în situaţiile cu potenţial de coliziune: trecerea pe contrasens, viraj periculos etc. De asemenea, se pot realiza profiluri ale subsistemului, corespunzătoare comportamentului conducătorului. În ciuda complexităţii, computerul de bord are o interfaţă extrem de uşor de utilizat. Doar asta era şi ideea, nu?
Implementarea sistemului AIDE sa va face pe un autovehicul de oraş, unul de lux şi pe o maşină grea (camion, TIR). Testele realizate în primăvara acestui an au arătat că aproximativ 50 % dintresubiecţi s-au declarat mulţumiţi de suportul oferit, ceea ce înseamnă că totuşi mai sunt lucruri de pus la punct. Sau poate că restul sunt deranjaţi de mesajele de avertizare. În orice caz, cercetările vor continua. Producători de vehicule precum Seat, Volvo sau Fiat au luat deja în vizor proiectul AIDE şi este foarte probabil ca până la sfârşitul lui 2010 să vedem primele maşini de serie cu asistenţă “All Inclusive”.
sursa: go4it.ro