Majoritatea soferilor s-au confruntat cu situatii in care au fost nevoiti sa inlocuiasca o siguranta la masina intrucat aceasta s-a ars. Se intampla adeseori ca unele sigurante sa se arda, dar pana la urma urmei acesta este rolul lor, nu? Cand printr-un circuit trece prea mult curent electric, siguranta se arde pentru a preveni alte daune mai grave sau chiar un incendiu. Sigurantele auto sunt foarte ieftine si usor de inlocuit. Puteti pastra cateva sigurante chiar in locul special de pe usita panoului de control al sigurantelor din masina. In cazul in care panoul de sigurante nu este prevazut cu un asemenea loc de stocare, puteti pastra un set de sigurante chiar in torpedou sau in compartimentul de unelte din portbagaj.

Inlocuirea unei sigurante arse – identificarea acesteiasig

Pentru a schimba o siguranta, in primul rand trebuie sa identificati unde se afla panoul de sigurante al masinii voastre. Pe a-l gasi trebuie doar sa rasfoiti putin manualul tehnic al masinii. Cele mai multe autoturisme au panoul de sigurante amplasat pe partea soferului, in partea stanga jos a bordului, undeva sub volan. La alte modele panoul de sigurante poate fi localizat sub capota. Locul variaza de la masina la masina.

Pentru a inlocui siguranta arsa, trebuie sa scoateti capacul tabloului de bord, unde veti gasi mai multe tipuri de sigurante, cu coduri si culori diferite. Aceste culori impreuna cu numerele stantate pe ele, indica diferite valori de amperaj. De obicei pe spatele usitei tabloului de sigurante veti gasi o diagrama care va poate indicare care este rolul fiecarei sigurante si ce componente electrice folosesc aceste sigurante.

Indepartarea sigurantei arse

Inainte de a putea schimba o siguranta, trebuie sa o identificati pe cea arsa. Aceasta va avea un filament rupt (banda subtire de metal din interiorul sigurantei) sau va fi neagra la interior. Unele autoturisme sunt dotate cu dispozitive speciale pentru a extrage sigurantele, dar puteti face acest lucru la fel de bine cu mana sau cu o penseta. Retineti ca problemele electrice ale masinii care au provocat arderea sigurantei pot fi serioase si puteti avea nevoie de asistenta unui electrician auto daca siguranta inlocuita se va arde din nou.

Inlocuirea sigurantei

Odata identificata siguranta arsa, aceasta trebuie inlocuita cu una noua, care sa aibe acelasi amperaj. Folositi mereu o siguranta de acelasi amperaj si aceasi culoare pentru a nu gresi. Daca veti inlocui siguranta arsa cu o alta de amperaj gresit, puteti cauza o defectiune mult mai grava la autoturism. Odata ce ati identificat care este siguranta si amperajul corect, plasati siguranta noua in slotul ramas gol dupa extragerea sigurantei vechi.

Apasati-o simplu cu degetul pentru a va asigura ca este instalata corespunzator, dupa care asezati la locul capacul panoului de sigurante. Tineti minte faptul ca daca nu aveti o siguranta la indemana, puteti folosi temporar o siguranta identica de la o componenta electrica mai putin folosita. De exemplu, daca amperajul este la fel, puteti folosi o siguranta de la priza, de la lumina de la bricheta, de la radio sau de la sistemul de dezghetare a lunetei.

Verificati circuitul

Odata ce siguranta a fost inlocuita iar capacul panoului de sigurante este la locul sau, puteti pune contactul masinii pentru a vedea daca circuitul electric functioneaza corespunzator. Daca raspunsul este afirmativ, inseamna ca siguranta a fost arsa doar din cauza unei supraincarcari temperorare ale sistemului electric. In cazul in care circuitul electric nu functioneaza corespunzator sau noua siguranta va fi arsa din nou, este posibil sa aveti o problema mai grava ce necesita atentia unui specialist.

sursa:stiriauto.com