Cei 17 şoferi din judeţul Sibiu care au maşini electrice, dar şi alţii care tranzitează oraşul, îşi pot încărca maşinile, la staţia pusă în funcţiune de Primăria Sibiu şi care este prima staţie publică de acest fel.
Cei 17 şoferi din judeţul Sibiu care au maşini electrice, dar şi alţii care tranzitează oraşul, îşi pot încărca maşinile, de astăzi, la staţia pusă în funcţiune de Primăria Sibiu şi care este prima staţie publică de acest fel.
Serviciul de Administrare a Domeniului Public și Privat a montat și a pus în funcțiune prima stație publică de încărcare a autovehiculelor electrice sau hibride. Aceasta a fost amplasată în parcarea Cazarma 90, unde s-au amenajat două locuri de parcare cu folosință exclusivă pentru durata încărcării vehiculelor electrice.
Stația a fost achiziționată la un preț de 30.000 de lei, contractul incluzând stația în sine, un echipament de monitorizare și 250 de carduri necesare pentru a avea acces la priza de curent.
Unitatea este concepută special pentru exterior, fiind dotată cu două prize standard pentru acest tip de autovehicule:
O priză frontală Menekes Type 2 (alimentare la 380V / 22 kW)
O priză Schuko (alimentare 220 V / 3,7 kW)
Configurația permite încărcarea tuturor tipurilor de vehicule electrice: autoturisme, mopede, motociclete, scutere sau biciclete electrice. Timpul de încărcare este de 1-6 ore, în funcțiile de caracteristicile fiecărui autovehicul.
Cum se face încărcarea
Încărcarea este gratuită în anul 2016, în sensul că utilizatorii nu vor plăti contravaloarea energiei electrice consumate. Aceștia vor achita taxa corespunzătoare pentru parcare, adică 1 leu/h. De asemenea, pentru a avea acces la stație, fiecare utilizator trebuie să achiziționeze un card magnetic la un preț de 28 de lei, card care poate fi utilizat și la încărcările ulterioare.
După ce mașina este cuplată la stație, pentru a porni transferul de curent, cardul magnetic trebuie apropiat de unitatea de încărcare, aceeași operațiune fiind necesară pentru oprirea alimentării.
Cardul magnetic poate fi achiziționat de la sediul Serviciului de Administrare a Domeniului Public de pe bulevardul Victoriei, nr. 1-3, camera S13. Acesta poate fi achiziționat atât de posesorii de vehicule electrice, cât și de unitățile de cazare din Sibiu care l-ar putea pune la dispoziția turiștilor cazați, ca o modalitate de a îmbogăți oferta lor de servicii.
Acesta este un proiect pilot, un prim pas pentru proiecte viitoare de o mai mare amploare, în sensul asigurării infrastructurii necesare pentru trecerea la mijloace de transport prietenoase cu mediul.
7 maşini în Sibiu şi 10 în judeţ
Potrivit datelor furnizate cotidianului Tribuna de către Direcţia Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în municipiul Sibiu sunt 7 maşini electrice, doar una aparţinând unei persoane fizice, restul fiind ale firmelor.
În judeţ sunt 10 maşini electrice, 9 ale firmelor şi una înmatriculată de o persoană fizică.
Prima înmatriculare a unei maşini electrice în judeţul Sibiu s-a făcut în anul 2013, iar cea mai recentă maşină înregistrată este în luna decembrie 2015.
sursa: tribuna.ro