Prețul de bază al lui Renault ZOE în România este de 20.900 euro (TVA inclus), sumă valabilă pentru varianta de echipare de bază LIFE. Pentru cei mai pretențioși există și varianta de top ZEN, care are un preț de pornire de 22.000 de euro.
Însă aceste valori sunt doar vârful icebergului, deoarece Renault ZOE nu e o mașină electrică obișnuită.
Ideea de ”chirie pentru baterie”
Francezii au lansat gama lor de mașini electrice odată cu o idee privită cu reticență de multă lume: plata separată a unei chirii pentru baterie. Simțul proprietății îi face pe cei mai mulți să se alerteze ”cum adică, să nu cumpăr TOATĂ mașina?!”, iar conceptul de vânzare al celor de la Renault nu este analizat cu atenție. Ceea ce vom face acum.
Mai întâi, trebuie înțeles că bateriile litiu-ion sunt încă foarte scumpe, datorită costurilor ridicate ale tehnologiei. Integrarea lor în prețul mașinii ar însemna o sumă prohibitivă pentru mulți potențiali clienți – cel mai probabil, ZOE ar costa peste 30.000 de euro dacă bateria ar fi inclusă în prețul inițial.
Apoi, odată cu trecerea timpului, bateriile litiu-ion încep să-și piardă performanțele(capacitatea de încărcare scade vertiginos după câțiva ani). Uzual, producătorii auto acordă garanții de circa 8 ani, însă, după această perioadă, orice problemă intervenită la baterii va costa excesiv, iar înlocuirea lor va fi mult mai scumpă decât valoarea mașinii în momentul respectiv.
enault oferă o garanție de 5 ani sau 100.000 km pentru grupul motopropulsor, incluzând aici bateria. Dacă intervin defecțiuni de fabricație sau probleme de încărcare, bateria este schimbată. Însă mai important este că, odată terminat contractul de chirie, utilizatorul poate face un contract nou pe o baterie nouă. E un avantaj major, dar care necesită o gândire de perspectivă.
Apropo de perspectivă, mai apare un avantaj la revânzarea mașinii. Deprecierea mașinii va fi mică, deoarece motorul electric este mult mai robust decât un motor termic. Iar noul proprietar va face, la rândul lui, un abonament pentru o baterie. La o mașină electrică având bateria inclusă în preț, deprecierea este extrem de mare, în primul rând din cauza bateriei, ceea ce, după cum am văzut, nu e cazul la ZOE.
Nu în ultimul rând, trebuie înțeles cam care e comportamentul de achiziție al majorității clienților de mașini noi: în general, apelează la o formă de finanțare, mașina fiind luată în rate. În cazul firmelor, se merge de multe ori pe leasing opearațional, care, în sine, reprezintă o închiriere pe termen lung a mașinii, cu plata unei rate lunare.
Rezumând, achiziția unui Renault ZOE este similară cu a unui smartphone cu abonament: ca să utilizezi device-ul, trebuie să achiziționezi un abonament (în rate) de la un operator. Simplu. Însă ideea de chirie pentru baterie este înțeleasă doar dacă e analizată pertinent.
Cât costă chiria bateriei
Principial, achiziția unei mașini electrice având bateria inclusă în preț este similară cu achiziția unei mașini convenționale, cu motor pe benzină sau motorină, dar plătind în avans combustibilul, pe o perioadă de mulți ani de zile. Din punct de vedere psihologic, e greu de acceptat, deoarece ne-am obișnuit să plătim carburantul în funcție de cât mergem cu mașinile. Tot principial vorbind, la fiecare alimentare este ca și cum am plăti carburantul… în rate (un concept mai greu de înțeles de persoanele fizice, dar foarte logic pentru companii, care utilizează permanent mașinile).
Renault aplică această filosofie în cadrul abonamentelor gândite pentru chiria bateriei lui ZOE, în sensul că rata lunară este oarecum echivalentă cu suma cheltuită lunar pentru carburantul consumat de o mașină convențională.
La fel ca în cazul abonamentelor la telefonie (sau al unui credit la bancă), ratele sunt mai mici dacă perioada de închiriere e mai lungă. Prețul optim este pentru o chirie pe cel puțin 3 ani, pentru un rulaj anual de 12.500 km (deci o medie de numai 1.040 km/lună, adică în jur de 35 km/zi – pertinent pentru multe situații din mediul urban). Depășirea numărului de kilometri impus din abonament se tarifeză cu 0,05 euro/km.
Trebuie făcute niște mențiuni importante. În primul rând, la aceste rate se mai adaugă și costurile privind asigurările (Allianz) pentru RCA și CASCO, lucru normal pentru o mașină nouă. După care intervine factorul ținând de achiziția mașinii: aceasta se poate realiza exclusiv prin RCI Leasing Romania IFN SA / RCI Finanțare Romania SRL. Iar contractul pentru baterie se realizează doar prin RCI Finanțare Romania SRL, fiind de tip leasing operațional.
Cu alte cuvinte, Renault ZOE nu poate fi cumpărat ”cu banii jos”, ci doar în sistem de finanțare. Ceea ce, din nou, justifică ideea de chirie pentru baterie, deoarece, în practică, utilizatorul va plăti o singură rată lunară, care va conține rata pentru mașină, rata pentru baterie și costurile asigurărilor. Plus o sumă modică pentru alimentarea bateriei – estimativ, undeva la câteva zeci de lei lunar. Practic, costurile totale lunare este de așteptat să fie la același nivel cu ale unei mașini convenționale, cumulând rata lunară plus carburantul consumat lunar pentru aceasta și costurile reviziilor.
Revenind la costurile mașinii, principial, la prețul lui ZOE se va mai adăuga anual o sumă cuprinsă între 948 și 1.944 de euro, în funcție de tipul de abonament ales pentru baterie. Așa încât o comparație cu modelele convenționale se poate face doar luând în considerare rulajele anuale aferente abonamentului la baterie, calculele fiind influențate în primul rând de variația prețurilor la carburanți, dar și de consumurile motoarelor convenționale, mult mai mari în realitate decât în teorie.
Ce alte costuri mai implică Renault ZOE
Încă din echiparea de bază LIFE, nivelul de dotări este foarte generos, cel puțin raportat la media mașinilor similare convenționale din clasa mică (am subliniat echipamentele și sistemele mai puțin întâlnite în categorie).
Dotări standard LIFE:
- ABS (Anti-locking braking system) și AFU (Asistență la frânarea de urgență)
- ESP (Sistem de stabilitate electronică a vehiculului)
- HSA (Sistem de asistență la pornirea din rampă)
- Aer condiționat cu reglare automată
- Airbaguri frontale șofer și pasager (la pasager deconectabil)
- Airbaguri laterale cap-torace
- Ambianță interioară “Gri Tropical” (HARM01)
- Carcase oglinzi exterioare negru “glossy”
- Cordon de încărcare baterie
- Cutie de viteza automată
- Faruri de zi LED
- Geamuri față electrice
- Jante din otel 15″, pneuri “MICHELIN ENERGY™ E-V”
- Kit de reparare pneuri
- Oglinzi retrovizoare reglabile electric și degivrante
- Regulator și limitator de viteză (Cruise Control)
- Sistem de acces (deschidere/închidere) și demaraj al autovehiculului
- radio cu Bluetooth și USB
- Sistem multimedia și navigație R-Link (cuprinde exclusiv harta României)
- Sistem de prindere ISOFIX
- Sistem de monitorizare presiune pneuri
- Tapițerie textilă de culoare neagră (DRAP07)
- Volan reglabil în înălțime și adâncime
După cum se observă, este o echipare generoasă, deoarece ZOE nu-și propune să fie cât mai ieftin, ci să ofere un grad bun de confort. Cine vrea mai multe, poate opta pentru nivelul de echipare ZEN, cu 1.100 euro mai scump, o sumă chiar mică raportat la dotările pe care le aduce în plus.
Dotări standard ZEN (suplimentar față de LIFE):
- ”Pack look” – ornament cromat calandru și geamuri spate cu tentă albastră
- Jante de aliaj 16″, design “Aérotronic”, pneuri “MICHELIN ENERGY™ E-V”
- Senzori de parcare spate
- Senzori de ploaie și lumină
- Sistem audio Arkamis 3D Sound cu Bluetooth și USB, 4 difuzoare față/spate și 2 tweetere în față
- “Take care” by Renault cu senzor de toxicitate, ionizator și difuzor de parfum
- Tapițerie textilă “Gri tropical” deschis, cu tratament Teflon® (DRAP02)
Dat fiind raportul bun preț/echipare oferit în nivelurile de echipare LIFE și ZEN, lista de opționale este foarte scurtă. O scurtă privire pe ea le dă de înțeles celor mai pretențioși că nivelul ZEN e de preferat lui LIFE, datorită unui standard mai bun.
La capitolul cheltuieli suplimentare mai intervine un capitol important: gama de stații de încărcare pusă la dispoziția utilizatorilor, prin partenerul Schneider Electric. Față de utilizarea simplistă a unei prize de 220V, aceste stații sunt special concepute pentru a eficientiza încărcarea și a proteja atât bateria, cât și sistemul electric al locuinței, spre exemplu. În plus, permit mai multe facilități – cum ar fi programarea unui anumit interval de încărcare, foarte util când se optează pentru tarife diferențiate, cel de noapte având, de regulă, o valoare foarte mică.
sursa: ecoprofit.ro