Într-o ţară a cărei bogăţie este alimentată de petrol, Oslo a devenit capitala mondială a maşinii electrice.

   "Aici există mai multe maşini electrice pe cap de locuitor decât în oricare altă capitală din lume", explică Rune Haaland, şeful Norstart, asociaţia norvegiană a utilizatorilor de maşini electrice.

   Aproape 4.000 de vehicule mici, curate şi silenţioase circulă pe drumurile din Norvegia şi numărul continuă să crească odată cu apariţia modelelor noi.electrica1_400_01

   De la vehiculul autohton, Buddy, până la Tesla, maşina electrică sport care poate accelera de la 0 la 100 de km în mai puţin de patru secunde, tot felul de maşini electrice străbat drumurile din capitala norvegiană.

   Norvegia, unul dintre exportatorii de combustil fosil de top din lume şi-a stabilit obiective climatice şi politice foarte ambiţioase, urmărind să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 30% până la 2020.

   "Maşina electrică este un instrument foarte important pentru scopul pe care ni l-am propus, având în vedere 40% din emisiile noastre provin din sectorul transporturilor iar 60% din transportul rutier", a declarat ministrul transorturilor Magnhild Meltveit Kleppa.

  Conform unor estimări, cele 3.891 de maşini electrice scutesc natura de la o poluare cu 6.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

  Pentru a-i convinge pe şoferi să aleagă maşini electrice, Norvegia a introdus o serie de măsuri de stimulare, printre care permisiunea de a circula pe benzile rezervate autobuzelor pentru a evita ambuteiajele şi cea de a parca gratuit în parcurile auto municipale, dar şi scutirea de la plata taxei de congestie.

  Multe persoane au renunţat la biciclete în favoarea unei astfel de maşini care, deşi este destul de scumpă, se întreţine uşor şi oferă anumite beneficii. În plus, încărcarea bateriei unei astfel de maşini la domiciliu costă aproape 2 euro, în condiţiile în care Norvegia are unul din cele mai ridicate preţuri la benzină.

   Cu numărul de cereri crescând periodic, constructorii se grăbesc să producă modele noi.

  "Plănuiam să vindem 400 de unităţi în Norvegia anul acesta şi deja suntem la al 700-lea. Credem că până la sfârşitul anului vom ajunge la 1.000", a declarat directorul Mitsubishi Norway, Bernt Jessen.

   În ciuda progreselor tehnologice, distanţa rămâne o problemă pentru vehiculele electrice, acestea neputând să parcurgă o distanţă mai mare de 150 km fără a fi reîncărcate. Iar cu iernile geroase din Norvegia, performanţa optimă este greu de atins.

   Pentru a depăşi acest obstacol, Norvegia a decis să înfiinţeze o reţea naţională de popasuri pentru alimentare, permiţându-le astfel şoferilor să îşi încarce bateriile maşinilor timp de în maxim 20 de minute, comparativ cu cele 8 ore necesare unui "plin" făcut acasă.

 

   sursa: descopera.ro